Makedonska 5 – Stari Grad – TC STAKLENAC 2. SPRAT – preko puta Trga Republike
Telefon ( Viber / WhatsApp ): +381 66 8488000
E-mail: [email protected]

Magična Kuba

download
Plesati na Kubi, uz živu muziku, pod zvezdanim nebom sa muškarcem ili ženom vaših 
snova dovoljno je da učini da tih 3,5 minuta izazove klecanje kolena kod bilo koga. Takođe je i lako zaljubiti se. Dakle, nakon vašeg prvog Kubanskog plesa, zaljubićete se. Zatim ćete plesati sa sledećim Kubanskim plesačem, i pomislićete da ste se opet zaljubili.

Nakon vašeg četvrtog plesa, polako shvatate da svako od tih plesača poseduje nešto sasvim posebno po načinu na koji utiče da se osećate na plesnom podijumu. Zašto vam se čini da je sve tako lagano, opušteno i zabavno?

 Da li je to od ruma ili od atmosfere koja čini da se vaše telo bez napora kreće kao odgovor na vođenje vašeg neverovatnog partnera ili pratnju vaše, poput pera lagane partnerke? Jedino što znate jeste da vam je oduzelo dah! Postoji mnogo razloga zašto je ples sa Kubanskim plesačem magičan. Nije svako na Kubi kao ni svaki plesač koji pleše Kubanskim stilom, takođe i najbolji plesač, ali kada plešete sa nekim ko izvorno pleše kubanski ples ili sa nekim ko je to dobro savladao, to postaje iskustvo koje ćete želeti da ponavljate

iznova i iznova i da pokušate da oponašate pokrete istog. Originalni koreni Kubanske Salse dolaze iz plesa koji se zove Son, kojeg takođe smatraju Majkom Salse, preko ritmova Rumbe, koju nazivaju Ocem Salse, i tako sve do srca Nigerije i do plesova Bogova poznatih pod imenom Orishas. Koreni Kubanske salse idu unazad tragovima religije Santeria i unutrašnjim pokretima Yoruba plemena. Ako obratite pažnju na osnovne korake svakog Boga, kao što je npr. Chango, bog rata, Oshun, boginja ljubavi i Ellegua, bog koji vam otvara put ka životu, ljubavi i uspehu, naćićete osnovu većine koraka i kretanja u Kubanskoj salsi. Zakoračite na stranu, zakoračite unazad, a zatim to ponovite i suprotnom nogom. Dozvolite da vam se celo stopalo sjedini sa podom, sve dok vam se prsti i pete ne povezu sa zemljom tako da vaše telo postane odraz vašeg kretanja. To je trodimenzionalno, kružno kretanje sa stopalima čvrsto prizemljenim. Karlica je opuštena, tako da potpomognut kretanjem vaših stopala, i vaš gornji deo tela može da se kreće slobodno i bez napora.

Ovo može biti jedan od razloga zbog kojeg toliko volimo da plešemo Salsu.

Može li biti da mi koračanjem prisluškujemo drevne pokrete Yoruba plemena koji mogu da nas odvedu u trans? Da li ponovo učimo kako da se krećemo tako da nas svakodnevni stres ne opterećuje?

Ostaje na vama da istražite sve tajnovite čari Kubanske Salse koje, do sada, nikoga nisu ostavile